Waar moet ik op letten bij gewettigd & ongewettigd afwezigheden?

Indien de medewerker minder uren heeft gewerkt en je wilt dit verantwoorden met "gewettigd afwezig", moet je rekening houden met onderstaande zaken.

Gewettigd afwezig kan nooit door de werkgever gevraagd worden. Dit is altijd op de vraag van uitzendkracht, dus als deze onverwacht een contract (of een deel hiervan) niet kan uitvoeren. Denk hierbij aan redenen zoals onverwachts herstelling in huis, panne met de wagen, ziek kind,.. Het moet dus duidelijk zijn dat de uitzendkracht niet bij machte is om het contract te respecteren en waarbij je als gebruiker (klant) hiermee instemt.

Het is hierbij noodzakelijk om een geschreven bewijs te hebben, dat voldoet aan volgende criteria:

  • Het moet kunnen blijken dat het gewettigd afwezig op verzoek van de werknemer werd aangevraagd;
  • Het akkoord der partijen zal voor elke afwezigheidsdag moeten blijken uit een geschrift met opgave van de reden;
  • Op deze dagen moesten er normale arbeidsprestaties overeengekomen zijn;
  • Indien het om een deeltijdse werknemer gaat moet de werkgever het “afwijkingsdocument” (artikel 160 Programmawet van 22/12/1989) effectief gebruiken, voor het niet presteren van deze uren;

Bovendien moet de afwijking “telkens” door de werknemer ondertekend worden aan de hand van een afwijkingsregister (= document waar de start- en einddatum op staat en ondertekend is door de werknemer)

Bij afwezigheden zonder onderling akkoord, wordt er gesproken over "ongewettigd afwezig".

Het gebeurt soms dat de uitzendkracht afwezig is tijdens de uitvoering van het contract en je hier als gebruiker geen toestemming hebt voor gegeven.

Om je rechten helemaal te vrijwaren en zeker te zijn dat er geen onaangename gevolgen voordoen, lijsten we je graag even op wat te doen in dit geval. Ook in dit geval heeft de uitzendkracht nog heel wat rechten.

Als je vaststelt dat de uitzendkracht niet aanwezig is en je hier niet mee akkoord bent, is het in eerste instantie heel belangrijk dat wij als Uitzendkantoor hiervan onmiddellijk op de hoogte gebracht worden van zodra je dit vaststelt.

Wij moeten de uitzendkracht namelijk formeel in gebreke stellen van het feit dat het contract niet wordt gerespecteerd.
Als het contract door de uitzendkracht werd ondertekend en we deze niet in gebreke hebben gesteld, gaat het recht op het gebruik van Ongewettigd Afwezig verloren. We zijn in dit geval dus verplicht om de uitbetaling te respecteren volgens de voorwaarden van het contract