Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle interimmedewerkers dezelfde rechten hebben als vaste medewerkers, ongeacht het statuut. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor flexi's en studenten.
Indien een medewerker ziek is, dient hij/zij naar de dokter te gaan en een ziektebriefje te vragen voor de afwezige dagen. Dit briefje dient binnen de 48u aan jou als bedrijf doorgestuurd te worden en het uitzendkantoor. Is de medewerker te laat hiermee? Dan heeft hij/zij geen sowieso geen recht op gewaarborgd loon.
Gewaarborgd loon
Payroller berekent automatisch of een medewerker recht heeft op gewaarborgd loon of niet. Er wordt in eerste instantie altijd gekeken naar de anciënniteit die de medewerker heeft opgebouwd bij jou. De medewerker moet minstens 1 maand in dienst zijn, om aanspraak te kunnen maken op gewaarborgd loon. Het gewaarborgd loon dient enkel betaald te worden tot het einde van het contract. Daarna valt de medewerker automatisch op de mutualiteit.
Indien de medewerker nog geen voldoende anciënniteit heeft opgebouwd, valt hij/zij automatisch meteen op de mutualiteit en hoeft er geen gewaarborgd loon betaald te worden.
Opgelet: dit is de algemene regelgeving. Vaak wordt ziekte case per case bekeken en kunnen hier dus uitzonderingen op zijn.