1. Kennisdatabank
  2. Wetgeving en regels
  3. Tewerkstelling deeltijdse medewerkers

Waarom mag mijn medewerker niet als flexi werken?

Als werkgever kunnen we helaas zelf niet inzien om welke reden een medewerker niet voldoet om als flexi te werken. Zij kunnen dit enkel zélf weten. Indien ze niet zeker zijn, nemen ze contact op met de RSZ of nemen ze een kijkje op www.mycareer.be om een overzicht te krijgen van hun loopbaan. 

Contactgegevens RSZ:

02/509.59.59

contact@rsz.fgov.be

Regelgeving flexi tewerkstelling

Om als flexi te mogen werken, moet een medewerker voldoen aan een aantal voorwaarden. Hieronder vind je een kort overzicht:

Een tewerkstelling hebben die minimaal gelijk is aan 4/5e van een voltijdse job bij één of meerdere andere werkgever(s) gedurende het referentiekwartaal.

Om een flexi-jobarbeidsovereenkomst te kunnen aangaan, dient de werknemer gedurende het referentiekwartaal (T-3) minimaal 4/5e van een voltijdse job te werken bij één of meerdere andere werkgevers.


Niet vallen onder een cumulverbod op het ogenblik van de uitoefening van de flexi-job

  1. Het statuut arbeider/bediende + flexi kan niet gecombineerd worden bij dezelfde werkgever in hetzelfde kwartaal
  2. De werknemer mag geen flexi-job uitoefenen bij zijn werkgever wanneer hij zich in een opzeggingstermijn bevindt gedurende het kwartaal waarin hij een flexi-job wenst uit te oefenen (kwartaal T).
  3. De werknemer mag zich niet bevinden in een periode gedekt door een verbrekingsvergoeding of ontslagcompensatievergoeding ten laste van de werkgever waarbij hij de flexi-job uitoefent.
  4. De werknemer mag niet tewerkgesteld zijn via een uitzendkantoor als werknemer met een flexi-job bij een gebruiker waarbij hij reeds tewerkgesteld is met een gewone arbeidsovereenkomst.    
  5. De werknemer mag geen flexi-job uitoefenen bij een onderneming die verbonden is, zoals gedefinieerd in artikel 1.20 van het Wetboek van Vennootschappen en Veregigingen, met de onderneming waarbij hij een arbeidsovereenkomst heeft voor een tewerkstelling van minimaal 4/5e van een voltijdse job.

Niet tijdens de voorafgaande referteperiode overgeschakeld zijn van een voltijdse naar een 4/5de tewerkstelling

Voor personen die overschakelen van een voltijdse naar een 4/5e tewerkstelling geldt m.a.w. een wachtperiode. Zij zullen vanaf het derde kwartaal na deze overschakeling gedurende twee kwartalen geen flexi-job mogen uitoefenen.

Meer info: https://werk.belgie.be/nl/themas/arbeidsovereenkomsten/bijzondere-arbeidsovereenkomsten/flexi-jobarbeidsovereenkomst#toc_heading_4