Waarop moet ik letten bij de aanmaak van een functie?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je geen contract kunt maken zonder éérst een functie én een rooster te creëren. Daarbij is het van belang dat vooral het loon juist wordt ingegeven in de functie. Indien er wettelijke indexaties binnenkomen, zullen deze worden doorgevoerd op de lonen die in een functie staan. 

Stappen voor het aanmaken van een functie

1. Klik op de knop "+Nieuwe functie"

2. Kies vervolgens de functietitel die op het contract komt te staan. Hier kun je kiezen uit een vooraf vastgestelde lijst met functienamen. Probeer een titel te kiezen die het dichtst aanleunt bij de taken die de medewerker zal uitvoeren. Daarna dien je een interne functienaam te kiezen alsook een korte beschrijving te schrijven van de taken die bij deze functie horen. 

3. De stap daarna heeft te maken met veiligheid op het werk. Heeft de functie veiligheidsvoorwaarden, een werkpostfiche of is er een medisch onderzoek nodig voor de medewerkers? Dan dien je dit hier aan te geven. 

4. In stap vier wordt er gevraagd welke lonen en extra legale voordelen er worden gegeven binnen deze functie. Er zijn enkele zaken waarmee je rekening dient te houden bij de bepaling van loon, zoals anciënniteit en leeftijd. Niet zeker welk loon je dient te geven aan de medewerker? Neem eens een kijkje op de website www.minimumlonen.be. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je jouw medewerkers minstens volgens barema uitbetaalt. Wanneer je onder het minimale sectorale baremaloon gaat, zal je hiervan een melding krijgen. 

Daarbij dient een uitzendmedewerker dezelfde loonsvoorwaarden te krijgen als een vaste medewerker. Krijgt jouw vast personeel dus bv. maaltijdcheques? Dan dien je dit ook te geven aan jouw uitzendkrachten. 

5. In de laatste stap dien je de gegevens te controleren en kun je de functie koppelen aan een rooster. 

Tip: 

Heb je een grote poule medewerkers die dezelfde taken uitvoeren en regelmatig wisselen (bv. studenten, 16 jaar, horeca bediening). Dan maak je best een functie aan per leeftijd en per takenpakket. In deze functie zet je dan het barema loon voor een student van 16 jaar. Op deze manier worden de lonen per leeftijd mee geïndexeerd en kun je makkelijk meerdere medewerkers dezelfde functie laten uitvoeren.

Wil je één bepaalde student dan toch een hoger loon geven (omdat hij/zij bv. meer ervaring heeft)? Dan maak je best een aparte functie voor deze persoon, zodat ook dit loon altijd wordt geïndexeerd indien noodzakelijk. 

Werk je met een vaste medewerker die zijn/haar eigen rooster heeft (bv. Frank, admin op maandag/dinsdag, 56 jaar). Dan kun je ook beter een functie aanmaken specifiek voor Frank en zijn bijhorende rooster/taken.