Wat als een medewerker minder uren gepresteerd heeft?

Wanneer een medewerker afwijkende uren presteert t.o.v. zijn contracturen, dient dit doorgegeven te worden in de Payroller tool. Lees zeker de rubriek "Tewerkstelling deeltijdse medewerkers" voor meer informatie over het gebruik van "tijdsregistratie" en een "afwijkingsregister" bij deeltijdse medewerkers. 

Studenten, uitzendkrachten en extra's

Prestaties van medewerkers met deze statuten kunnen op twee manieren worden doorgegeven. Enerzijds kan dit onder de functie "Tijdsregistratie" op de gewerkte dag. 

Je klikt op de knop "Wijzig tijden" en past vervolgens de tijden aan. 

Anderzijds kun je op maandag en dinsdag de week na de gewerkte week een wijziging in prestaties doorgeven via de functie "Prestaties". Je hebt hiervoor de tijd tot dinsdag 23u59.

Je doet dit door naar prestaties te gaan en op een medewerker zijn of haar naam te klikken. Vervolgens typ je in het vak "Totaal gewerkte uren" hoeveel de medewerker effectief gepresteerd heeft. 

Je zult merken dat je een verantwoording moet afleggen wanneer je minder uren doorgeeft dan op het contract staan. Hoe doe je dit? Je klikt op de knop "Verantwoorden" en kiest vervolgens een reden. Daarna dien je nogmaals het aantal afwezige uren in te geven in het kader en voeg je eventueel een bijlage toe (ziektebriefje). 

Hieronder een overzicht van de mogelijke redenen:

1. Gewettigd afwezig: Deze optie kan nooit door de werkgever gevraagd worden. Dit is altijd op de vraag van uitzendkracht, dus als deze onverwacht een contract (of een deel hiervan) niet kan uitvoeren. Denk hierbij aan redenen zoals onverwachts herstelling in huis, panne met de wagen, ziek kind,.. Het moet dus duidelijk zijn dat de uitzendkracht niet bij machte is om het contract te respecteren en waarbij je als gebruiker hiermee instemt. 

Het is hierbij noodzakelijk om een geschreven bewijs te hebben dat voldoet aan volgende criteria:

  • Het moet kunnen blijken dat het gewettigd afwezig op verzoek van de werknemer werd aangevraagd;

  • Het akkoord der partijen zal voor elke afwezigheidsdag moeten blijken uit een geschrift met opgave van de reden;

  • Op deze dagen moesten er normale arbeidsprestaties overeengekomen zijn;

  • Indien het om een deeltijdse werknemer gaat moet de werkgever het “afwijkingsdocument” (artikel 160 Programmawet van 22/12/1989) effectief gebruiken, voor het niet presteren van deze uren;

  • Bovendien moet de afwijking “telkens” door de werknemer ondertekend worden.

2. Ongewettigd afwezig: het gebeurt soms dat de uitzendkracht afwezig is tijdens de uitvoering van het contract en je hier als gebruiker geen toestemming hebt voor gegeven. In dit geval vul je het aantal uren ongewettigd afwezigheid in bij de verantwoording.

3. Ziekte: indien de medewerker ziek is, dient deze binnen de 48u een ziektebriefje naar jou door te sturen. Bij de prestatieverwerking zal er dan gevraagd worden om dit briefje op te laden. Heb je geen briefje ontvangen? Dan laad je een blanco blad op. Wij doen dan het nodige.

Wanneer een medewerker een halve dag gewerkt heeft en een halve dag ziek is, zal hij voor deze halve dag sowieso gewaarborgd loon ontvangen. Voor de rest van de ziekte dagen/uren is het afhankelijk van anciënniteit of de medewerker gewaarborgd loon krijgt of niet. Krijgt hij dit niet? Dan kan hij naar de mutualiteit gaan om een werkeloosheidsuitkering aan te vragen. 

4. Vakantie: Voor de uitbetaling van vakantiegeld verschilt het of de medewerker is ingeschreven als arbeider of bediende. Best plaats je geen verlof onder contract in Payroller. Het vakantieattest dient op dat moment afgeleverd te worden aan de uitbetalingsdienst (bv.RVA / HVW).

  • Bedienden krijgen hun vakantiegeld onmiddellijk tijdens de tewerkstelling uitbetaald. (Zowel het enkel als het dubbel vakantiegeld)

  • Arbeiders worden uitbetaald door de rijksdienst voor jaarlijks verlof tussen 2mei en 30juni. (Via volgende website www.rjv.be kan de medewerker zijn/haar persoonlijke gegevens ingeven)

Flexi-medewerkers

Werkt je met flexijobbers? Dan is er een verschil tussen de prestatieverwerking bij een DAGcontract en bij een meerdaags contract.

Dagcontract

Indien het einduur vroeger valt heb je de tijd tot middernacht van die dag om een vroeger einduur door te geven.

Meerdaags contract

Hierbij gelden dezelfde regels als de prestatieverwerking van andere statuten.