1. Kennisdatabank
  2. Wetgeving en regels
  3. Tewerkstelling deeltijdse medewerkers

Wat houdt het statuut "extra" in?

Het "extra" statuut, ook wel bekend als gelegenheidsmedewerker, is een belastingvoordeel statuut dat enkel kan ingezet worden in de horeca sector (PC302). Aangezien dit een voordeel statuut is, hangen hier enkele voorwaarden aan vast. 

Zo mogen werknemers bijvoorbeeld niet meer dan twee dagen achter elkaar worden ingezet onder dit statuut. De RSZ staat toe dat een werknemer wordt aangegeven als een reguliere werknemer, zelfs als hij niet meer dan twee opeenvolgende dagen werkt. Echter, het tegenovergestelde is niet toegestaan. Als een werknemer meer dan twee opeenvolgende dagen bij een werkgever of gebruiker werkt, moet hij voor alle prestaties als reguliere werknemer worden aangegeven.


Begrenzingen

Zoals hierboven al aangegeven was, mag een medewerker niet meer dan twee opeenvolgende dagen per week onder dit statuut werken. Verder mogen zij niet meer dan 50 dagen per kalenderjaar als "extra" werken. Als bedrijf zijnde, mag je dan weer niet meer dan 200 dagen per kalenderjaar medewerkers inschrijven onder dit voordeel statuut. 

Een dag wordt alleen afgetrokken als er nog dagen beschikbaar zijn in beide contingenten. Een dag staat gelijk aan letterlijk één dag. Dit betekent dat één dag wordt afgetrokken in de volgende gevallen:

  • In het werknemerscontingent:

    • Als de werknemer op dezelfde dag bij meerdere werkgevers werkt.
  • In het werkgeverscontingent:

    • Als de werkgever meerdere gelegenheidswerknemers in dienst heeft op dezelfde dag.

In zowel het werknemers- als het werkgeverscontingent:

  • Als de werknemer slechts enkele uren op die dag werkt.
  • Bij prestaties die zonder onderbreking worden geleverd gedurende twee opeenvolgende kalenderdagen.

Bij overschrijding van één van de twee contingenten, zal de medewerker gezien worden als gewone werknemer en zullen er normale socialezekerheidsbijdragen worden afgehouden. 

Voordelen voor de medewerker
Gunstige belastingtarieven: Op de inkomsten van gelegenheidsarbeid tot 50 dagen betaal je een gunstiger belastingtarief (maximaal 33% inkomstenbelasting, vaak forfaitair), wat betekent dat je netto meer overhoudt. Deze inkomsten worden niet gecumuleerd met andere inkomsten in de personenbelasting, wat een fiscaal voordeel oplevert.
Behoud van sociale rechten: Hoewel je minder sociale bijdragen betaalt op de inkomsten van je 50 contingentdagen, behoud je wel je sociale rechten. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor je pensioenopbouw of werkloosheidsuitkering als je een andere job hebt.