Wat is een lopende opdracht?

Werk je met medewerkers die elke week met hetzelfde rooster werken? Dan is de lopende opdracht misschien iets voor jou. Een lopende opdracht maakt namelijk elke week een zelfde contract aan, zonder dat je dit manueel nog dient te doen. 

Je stelt de lopende opdracht eenmalig in en kiest welke dag of dagen deze medewerker elke week zal werken. Vervolgens kun je kiezen of je deze lopende opdracht tijdens een bepaalde periode wilt laten doorlopen. 

Verder vul je alle gegevens in zoals je normaal zou doen bij een contract. Wanneer je de lopende opdracht opslaat, zal deze elke week de dag voordat het contract van start gaat om 10u 's ochtends een contract genereren en automatisch sturen naar de medewerker.

Een lopende opdracht kan gepauzeerd worden om tijdelijk geen contracten aan te maken.

Opgelet! Indien je een manueel contract aanmaakt in een periode van een lopende opdracht vóór aanmaak van het contract van de lopende opdracht dan zal de lopende opdracht niet meer aangemaakt worden. Je zal dan een foutmelding krijgen 'de lopende opdracht kan niet aangemaakt worden omdat er reeds een contract is' (FOUTMELDING: Dubbele dimona).

Voorbeeld 1: Je wilt de medewerker wekelijks op maandag laten werken

Je maakt een lopende opdracht door naar de tab "Contracten" te gaan en op "Nieuw lopende opdracht" te klikken bij Lopende opdracht (zie afbeelding). Je volgt alle stapjes zoals bij de opmaak van een contract en je selecteert bij periode 1 dag (maandag). En dan zie je de lopende opdracht staan zoals hieronder. Nu zal de medewerker Alexandra telkens op zondag 10u ' s morgens een contract ontvangen om op maandag te werken tot als het bedrijf dit pauzeert.

Je kan dit pauzeren door op de lopende opdracht op pauzeren te klikken:

Voorbeeld 2: Je wilt de medewerker wekelijks van vrijdag tot zondag laten werken

Je maakt een lopende opdracht door naar de tab "Contracten" te gaan en op "Nieuw lopende opdracht" te klikken bij Lopende opdracht (zie afbeelding). Je volgt alle stapjes zoals bij de opmaak van een contract en je selecteert bij periode een weekcontract (van vrijdag tot zondag). En dan zie je de lopende opdracht staan zoals hieronder. Nu zal de medewerker Alexandra telkens op donderdag 10u ' s morgens een contract ontvangen om op vrijdag te werken tot zondag tot als het bedrijf dit pauzeert.

Voorbeeld 3: Je wilt een medewerker wekelijks van vrijdag tot zondag laten werken en we zijn vandaag donderdag 11u

Stel dat je een lopende opdracht instelt op donderdag 27/10 om 11 u voor de medewerker elke keer op vrijdag te laten werken en hij moet vrijdag 28/10 starten, dien je manueel nog een contract aan te maken voor de vrijdag 28/10.

Want het contract van de lopende opdracht wordt de dag voor effectieve datum aangemaakt om 10u ' s morgens zoals hierboven uitgelegd en 11 u is later dan 10u ' s morgens. De medewerker zal dan op donderdag 03/11 om 10u ' s morgens zijn contract ontvangen via de lopende opdracht voor vrijdag 04/11 op te starten. De week nadien zal de medewerker op donderdag 10 november zijn contract van 11 november ontvangen enzovoort via lopende opdracht tot als de klant effectief de lopende opdracht pauzeert.

Voorbeeld 4: De medewerker heeft een lopende opdracht van ma-woe van 08u00- 12u00 maar de medewerker moet eenmalig op maandag andere uren werken.

Stel dat je een lopende opdracht hebt ingesteld voor ma-woe 08u00 - 12u00, maar die moet eenmalig op maandag andere uren werken (bv 08u00 - 15u00). Als je dan een manueel contract aanmaakt voor maandag voor 08u00 - 15u00 dan gaat er GEEN lopende opdracht komen (omdat er reeds een contract is en dan krijg je een foutmelding dubbele dimona).

Hoe los je dit op?

  1. Ofwel maak je een manueel contract op voor de maandag 08u00 - 15u00 en dan doe je dit ook voor dinsdag en woensdag (met de normale uren en dus geen lopende opdracht).
  2. Ofwel behoud je de lopende opdracht en geef je via tijdsregistratie of prestaties mee dat er 3u bijkomen op maandag

Beide methodes zijn correct.