Wat is een sociale werkbonus

Waarom krijg ik de ene week een sociale werkbonus en de andere week niet?

Het kan heel goed gebeuren dat zelfs met identieke prestaties, contractopmaak en uurloon, de werkbonus toch verschilt. Hieronder een stukje theorie:

De werkbonus is een vermindering van de werknemersbijdragen met als doel werknemers met een laag loon een hoger nettoloon te garanderen, zonder daarbij het brutoloon te verhogen. Het bedrag van de werkbonus vermindert naarmate het loon hoger wordt.

Indien men een hoger brutoloon krijgt zal het bedrag van de werkbonus verminderen of volledig wegvallen.
Dit heeft concreet tot gevolg dat iemand die meer brutoloon ontvangt opeens minder nettoloon zal overhouden omdat de werkbonus minder is geworden of wegvalt.

De werkbonus is afhankelijk van het refertemaandloon en de tewerkstelling (deeltijds of voltijds). Er gelden specifieke regels indien het loon niet maandelijks wordt betaald. De berekening van de werkbonus gebeurt in principe immers op maandbasis.

De werkbonus wordt voor uitzendkrachten per week berekend gelet op de contractopmaak en de weekverloning. Er is daarbij geen herberekening op maandbasis.
In de instructies van de RSZ staat dat voor werknemers die binnen de maand met verschillende arbeidsovereenkomsten werken, de werkbonus berekend wordt aan het einde van iedere overeenkomst of bij de betaling die betrekking heeft op die overeenkomsten.
Concreet wordt het weekgedeelte omgezet naar een maand waarop de formules van de RSZ op worden toegepast en dan wordt het bekomen verminderingsbedrag opnieuw omgezet naar een weekgedeelte.
Opgelet: de werkbonus wordt wel steeds voor een specifieke kalendermaand berekend. Dus bij een gesplitste maand zal er een berekening gebeuren voor elk weekgedeelte apart.

Dit is een andere werkwijze dan voor het vast personeel waarbij er sprake is van maandverloning en waarbij de werkbonus op maandbasis berekend wordt.

Concreet:

De berekening gebeurt als volgt:

1) vaststelling van het refertemaandloon op basis van 100% van het aangegeven brutoloon bij de RSZ (hiervoor worden specifieke bezoldigingscodes meegenomen of uitgesloten) van de werknemer (op basis van een conversie naar een maandloon)

Zelfs bij een wekelijks identiek arbeidsregime en vast loon kan er toch in bepaalde weken geen werkbonus worden toegekend omwille van diverse redenen, zoals vb. prestatie van overuren, toekenning van een premie of toeslag, waardoor het refertemaandloon wordt overschreden.

2) vaststelling basisbedrag van de vermindering op basis van het referteloon

Nadat het referteloon wordt bepaald, kan het bedrag van de vermindering vastgesteld worden. De hoogte is verschillend naargelang het arbeiders of bedienden betreft.

3) correctie verminderingsbedrag ingeval van onvolledige/deeltijdse prestaties

Het finale bedrag dat in mindering mag worden gebracht wordt geprorateerd in verhouding tot de geleverde prestaties, wederom volgens vastgelegde formules.


Fiscale werkbonus (Fiscus)

De vermindering van de RSZ-bijdragen leidt tot een hoger belastbaar loon. Dit zou betekenen dat de werknemer meer belastingen zou moeten betalen. Om dat effect te compenseren, wordt een belastingvermindering toegekend. De fiscale werkbonus wordt berekend als een percentage (33,14%) op de effectief genoten sociale werkbonus. Deze fiscale werkbonus kan je op de fiscale fiche terugvinden.

 

Conclusie:

Zoals de uitleg stelt; zelfs indien je exact zelfde uren presteert kan je loon (door die sociale bonus) verschillen en de formule om dit te berekenen wordt stelselmatig aangepast. Wij geven altijd op basis van de gepresteerde uren alles correct in (zoals je ook op je loonbrief kan zien).

 

Meer info vind je via deze site :

Website Social security Werkbonus

En dan zie je dat dit een korting op de te betalen RSZ die door de overheid gegeven wordt op bepaalde lonen, maar de hoogte van deze korting verandert dus in functie van de tijd. Indien uw prestaties volgens u niet kloppen, mag je dit gerust aan ons meegeven. De verwerking van de details vindt u telkens op je loonbrieven. Voor verdere vragen waarom de Belgische overheid dit beslist, kan je terecht bij de RSZ. 02/5095959.

 

Voor meer info: https://www.socialsecurity.be/employer/instructions/dmfa/nl/latest/instructions/deductions/workers_reductions/workbonus.html