Wanneer je een contract aanmaakt in Payroller, wordt er automatisch een Dimona aangifte gedaan. In 95% van de gevallen wordt deze Dimona zonder problemen aanvaardt door de RSZ. Het kan natuurlijk voorkomen dat er toch iets fout is gegaan. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende foutmeldingen:
1. Dubbele Dimona periode
Dit wilt zeggen dat er reeds een contract is opgemaakt voor de desbetreffende medewerker voor dezelfde datum. Geen grote ramp, aangezien er dus al een Dimona aangifte is. Je kunt één van de twee contracten dus annuleren.
2. Flexi-voorwaarden niet gerespecteerd - contract is automatisch omgezet naar bediende/arbeider
Aangezien Payroller rechtstreeks in contact staat met de Dimona dienst van de RSZ, wordt er actueel gekeken of medewerkers aan de voorwaarden voldoen om als flexi te werken. Indien dit niet het geval is, zal het contract automatisch worden omgezet naar een contract met statuut bediende/arbeider. Medewerkers kunnen enkel zélf nagaan wat de effectieve reden is van de weigering. Ze dienen hiervoor contact op te nemen met de RSZ of kunnen een kijkje nemen op de website www.mycareer.be voor een overzicht van hun loonbaan.
RSZ contactgegevens: 02/509.59.59 en contact@rsz.fgov.be
3. Overschrijding studentencontingent
De medewerker komt niet meer in aanmerking om onder het studenten-statuut te werken. Contracten worden dan (achterliggend) ook automatisch omgezet naar een contract met het statuut bediende/arbeider.
De weigering van het studentenstatuut kan enkele oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is het overschrijden van de 600 uren op jaarbasis. Een student mag namelijk maximaal 600 uren per jaar werken onder het belastingvoordeel statuut "student". Alle uren hierboven, worden automatisch omgezet naar bediende/arbeider en worden zwaarder belast.
Een andere oorzaak kan zijn dat de medewerker gewoon niet meer gezien wordt als student door de Belgische overheid. Wellicht zijn zijn/haar hoofdactiviteiten veranderd of is er iets in de thuissituatie veranderd. Om een overzicht te hebben van de resterende uren, kunnen studenten surfen naar de website student@work.be. Is het nog niet duidelijk? Dan dient de student zélf contact op te nemen met de RSZ dienst.