Algemeen gezien heeft een interim medewerker exact dezelfde rechten als een vaste medewerker. Hieronder een onderverdeling tussen feestdagen en verlof:
De medewerker werkt op de feestdag
Alle officiële Belgische feestdagen worden gezien als verplichte verlofdagen. Dit wilt zeggen dat indien een medewerker prestaties doet op een feestdag, ze hier normaal gezien een betaalde vervangende verlofdag voor dienen te krijgen. In de interim sector is dit vaak moeilijk bij te houden, waar een beleid invoeren dat de feestdag onmiddellijk betaald wordt bij de uitbetaling van de prestaties van het contract (= dubbel betaald dus).
Ingesloten feestdagen
Om een eind te maken aan kunstmatige opsplitsing van contracten in de uitzendarbeid waarbij men de uitbetaling van de feestdag probeert te vermijden, wordt een ingesloten feestdag uitbetaald. Dit op voorwaarde dat de twee contracten enkel worden onderbroken door de feestdag zelf, eventueel in combinatie met dagen waarop de onderneming gewoonlijk gesloten is (bv. weekend).
Flexibel uurrooster
Bij werknemers met een flexibel uurrooster, wordt er gekeken naar de anciënniteit die de medewerker heeft opgebouwd. Indien de medewerker minstens 15 dagen voor jullie gewerkt heeft én indien de medewerker af en toe op de dag werkt waarop de feestdag nu valt, zal hij/zij recht hebben op de uitbetaling hiervan.
Let op: anciënniteit vervalt indien bij de inactiviteit van één week of meer
Vast uurrooster
Medewerkers met een vast uurrooster kunnen sowieso elke aanspraak hebben op feestdagen die op dagen vallen waarop zij normaal gezien ook zouden werken. Werkt een medewerker bijvoorbeeld op maandag, dinsdag en donderdag en valt de feestdag nu op een woensdag, zal hij/zij sowieso geen recht hebben op de uitbetaling hiervan. Verder wordt er in deze situatie ook gekeken naar de opgebouwde anciënniteit. Hierbij geldt dezelfde regel van 15 gewerkte dagen en het verval van anciënniteit bij een inactiviteit van één week of meer.
Medewerker heeft meer dan 1 maand anciënniteit
Indien de feestdag valt na het einde van de overeenkomst van de medewerker en de medewerker heeft meer dan 1 maand anciënniteit op het einde van de overeenkomst, dan dient u rekening te houden met het feit dat de medewerker recht heeft op ALLE feestdagen, die vallen binnen de 30 dagen na het einde van de overeenkomst.
Voorbeeld:
Medewerker Sam heeft wekelijks contracten ontvangen van einde maart tot eind april (meer dan 1 maand anciënniteit), dan heeft hij recht op de uitbetaling van de feestdag 1 mei (Dag van de Arbeid), dinsdag 9 mei (Hemelvaart) en 20 mei (Pinkstermaandag) na einde van het contract.