Welke rechten heeft een interim medewerker op vlak van verlof?

Op zich heeft een interimmedewerker dezelfde rechten en plichten als een vaste medewerker, maar op vlak van verlof wordt dit een beetje anders geregeld. Algemeen gezien bouwt de medewerker verlofrechten op, het jaar voorafgaand aan het werkjaar. Zo bouwen zij dus in 2024 verlofrechten op voor het jaar 2025. Wanneer een medewerker dus in 2025 verlof wilt opnemen, zal het aantal dagen waarop hij/zij recht heeft, afhangen van de hoeveelheid hij/zij gewerkt heeft in 2024.

Verder "verdient" de medewerker zijn vakantiegeld bij de werkgever waar hij/zij werkt. Wanneer de werknemer dus van werkgever verandert, zal deze het vakantiegeld uitbetalen bij de laatste loonbetaling. Omdat er in de interimsector gebruik wordt gemaakt van contracten van korte duur, wordt het vertrekvakantiegeld wekelijks direct mee uitbetaald bij het loon. 

Vervolgens is er een onderscheid tussen arbeiders en bedienden bij de uitbetaling van het dubbel vakantiegeld. Bedienden krijgen dit in de uitzendsector ook meteen uitbetaald bij hun loon (wekelijks). Bij arbeiders wordt dit bijgehouden door de RJV (Rijksdienst voor Jaarlijks Verlof) en krijgen zij dit in mei of juni op hun bankrekening gestort. 

Verlofdagen opnemen

Hoe zit het nu indien jouw werknemer verlof wilt opnemen? Aangezien het enkel vakantiegeld telkens bij het loon mee wordt uitbetaald, zijn alle op te nemen verlofdagen in de interimsector onbetaald. Vaak is dit verwarrend voor medewerkers, maar dit is perfect logisch. De medewerker heeft namelijk het loon voor deze verlofdagen dus al bij zijn wekelijkse loon gekregen. Medewerkers dienen dus eigenlijk het vakantiegeld op te sparen en bij te houden voor de dagen waarop zij verlof willen nemen. 

Vakantieattest bedienden

Voor de berekening van de vakantierechten van huidig jaar, hebben we de vakantieattesten van jouw medewerker nodig van het voorgaande jaar. Zo kan ons systeem berekenen of de medewerker (onbetaald) verlof kan inzetten of niet. 

Wat als mijn medewerker amper verlofrechten heeft opgebouwd?

In sommige gevallen heeft een medewerker weinig tot geen verlofrechten opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan schoolverlaters of personen die langere tijd ziek zijn geweest. In deze gevallen bestaan er verlofrechten zoals "Jeugdverlof" en "Europees verlof". Heb je hier vragen rond? Stuur ons dan gerust een berichtje op de chat.